De ce sa aduc copilul la gradinita?

De ce sa aduc copilul la gradinita?De ce ii trebuie colegi, socializare, invatare? Totul despre adaptarea copilului in gradinita!

Daca ar fi sa ne intoarcem in timp,am spune ca un copil ar fi perfect sa il ducem la gradinita la varsta de 3 ani. Insa vremurile s-au schimbat, iar parintii au deja asteptari de la copiii lor inca de la o varsta frageda.
Si… bine fac… caci gradinita le dezvolta abilitatile si dincolo de varsta cronologica a copilului sunt si alti factori care determina intrarea in gradinita.

Cand un parinte vrea sa-si duca un copil la gradinita trebuie sa stie ca poate sa il duca de la varsta de un an si jumatate, insa parintele trebuie sa ia in calcul un complex de factori care tin de de dezvoltarea copilului pe toate planurile si anume:

  • din punct de vedere al motricitatii unde copilul poate sa isi miste bine partile corpului, mainile, picioarele, sa poata executa anumite gesturi si posturi, insa nu trebuie o abilitate motrica speciala in ceea ce priveste modul in care tine creionul, deseneaza, coloreaza
  • din punct de vedere cognitiv, adica martianul nostru mic trebuie sa poata manifesta interes si curiozitate si sa fie receptiv
  • din punct de vedere al limbajului, copilul trebuie macar sa perceapa ceea ce ii spune adultul, sa inteleaga intr-un procent de 40% din cuvintele rostite de un adult
  • din punct de vedere emotional este importanta toleranta copilului la frustrare. La gradinita copilul suporta niste reguli si limite, iar toleranta la frustrare este una din componentele de baza ale autonomiei necesare copilului pentru a se adapta si a se integra in gradinita

Astfel ajuns in gradinita copilul se dezvolta emotional, cognitiv, prin limbaj, apoi isi cunoaste abilitatile, ii vede pe ceilalti si vor si ei sa faca la fel, deci imita tot, asa vorbesc mai repede, iar jocurile in echipa sunt mult mai interesante aici decat acasa, totul prezinta interes si placere. Si ultimul, dar si cel mai important aspect este despartirea de mama, capacitatea copilului de a se separa de mama.
Separarea de mama este un proces psihologic complex nu doar o separare fizica. Prin separare il ajutam pe micut sa constientizeze faptul ca mama exista, vine dupa el la gradinita, il iubeste si nu il paraseste sau nu il uita in gradinita. El trebuie sa inteleaga faptul ca toti membrii familiei au un, serviciu, inclusiv el.
Parintii nu trebuie sa se sperie daca la inceputul gradinitei, copiii urla, nu dorm, nu impart jucarii, plang… totul este normal in perioada de acomodare. Aceasta perioada de acomodare dureaza intre 1-3 saptamani, uneori chiar 4 saptamani.
Copiii venind la gradinita socializeaza mai usor, deprind interes fata de ceilalti sau fata de tot ce este in jurul lor. E normal ca la inceput sa vrea sa fie primul, sa nu imparta nimic, dar mai tarziu grupul de copii il va obisnui sa le acorde atentia cuvenita.

psigolog clinician Preda Geanina Elena