Jocurile

Chiar daca petrecerea nu va tine decat  3 ore, e bine sa stiti  ca  avem  o lista cu activitati care ii vor incanta pe copii si vor face timpul sa treaca foarte repede. Iata cateva idei usor de pus in practica:

  1. Povestea pe roluri– Pregatiti fotocopii cu personajele din povestea preferata a copilului sau dintr-o poveste pe care o stiu toti copiii, avand grija ca numarul de personaje sa fie acelasi cu numarul de invitati. Fiecare copil primeste o hartie cu personajul pe care il va interpreta. Ajutati copiii sa-si aminteasca scene din poveste si sa le recreeze. Lasati-i sa improvizeze, sa modifice povestea asa cum vor ei.
    O alta varianta pentru copiii mai mari: copii stau asezati in cerc, unul dintre ei incepe cu “a fost odata ca niciodata” iar ceilalti trebuie sa continue povestea folosindu-si imaginatia.
  2. Scaunelele muzicale– Asezati in centrul camerei cateva pernute sau scaunele si lasati copiii sa danseze de jur-imprejurul lor. Cand opriti muzica, fiecare copil trebuie sa se aseze pe un scaun. La runda urmatoare, puneti unul din scaune deoparte, astfel incat sa fie mai multi copii decat scaune. Copilul care ramane in picioare cand se opreste muzica va iesi din joc. La runda urmatoare, mai puneti deoparte un scaun, si tot asa, pana cand in joc ramane un singur copil. Acordati-i castigatorului un mic premiu: o acadea, o foaie cu abtibilde, o masinuta.

 

  1. Desen pe baloane– Oferiti-le copiilor cate un balon si o carioca si cereti-le sa deseneze fiecare un sentiment diferit: balonul vesel, balonul suparat, balonul uimit etc.

 

  1. Statuile– Dati muzica mai tare pentru cateva secunde si cereti-le copiilor ca atunci cand muzica se opreste sa ramana nemiscati in pozitia in care se aflau, ca niste statui. Cine rade primul iese din joc!
  2. Oglinda –Copiii se aseaza in perechi: unul este oglinda iar celalalt imaginea. Oglinda trebuie sa imite tot ce face imaginea. Dupa un minut, rolurile se inverseaza si copilul care a fost imaginea se transforma, la randul lui, in oglinda si trebuie sa-l imite pe celalalt. O alta varianta pentru copiii mai micuti: un adult este imaginea, iar copiii, adunati in jurul acestuia, trebuie sa imite tot ce face.
  3. Pictura murala –Studiati din timp finisajul peretilor (eventual faceti si un test intr-un colt mai putin vizibil) si, daca este posibil, acoperiti partea de jos cu foi mari de hartie fixate bine pe margini cu scotch. Lasati copiii sa deseneze pe “pereti”. Daca dati covorul la o parte, puteti lipi foi si de podea, din loc in loc, ca sa obtineti o suprafata de desen mai mare. Aveti grija sa dezlipiti foile de indata ce petrecerea s-a terminat, astfel incat scotch-ul sa nu apuce sa lase urme pe pereti si podea sau, si mai bine, folositi banda adeziva repozitionabila, care nu lasa urme dupa ce a fost inlaturata.
  4. Cautarea comorii– Ascundeti prin casa diferite indicii care sa conduca, in final, la gasirea “cufarului” cu comoara. Aceasta poate fi o cutie plina cu dulciuri, jucarioare sau chiar obiectele necesare pentru jocul urmator: masti de carton, cate 3-4 creioane legate cu panglica, creta colorata (daca aveti la dispozitie si o curte pentru desene pe asfalt), un set cu tot ce trebuie pentru facepainting etc.

Am enumerat aici numai cateva idei de jocuri si activitati care ii pot bucura pe cei mici la o petrecere, dar lista este practic nesfarsita: pantomima, baloane de sapun, telefonul fara fir, karaoke etc. Important e sa va hotarati din timp de cate activitati veti avea nevoie, sa alegeti activitatile si sa aveti pregatite materialele necesare pentru fiecare, eventual grupate in cutii si cu titlul activitatii scris pe cutie. De asemenea, este important ca materialele sa va ajunga pentru toti invitatii, astfel incat sa nu se simta nimeni lasat pe dinafara. Daca nu sunteti 100% siguri cati invitati vor fi, e mai bine sa aveti cu 1-2 seturi de materiale in plus.
Pentru copiii sub 3 ani nu sunt necesare jocuri multe si nici prea complicate; este posibil ca, doar punandu-le la dispozitie  jucariile spatiului  ,baloanele, gustarile si muzica for face restul.